Köpa radhus, parhus eller kedjehus

Radhus [ra:dhu:s] är bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna. Kedjehus [ce:djehu:s] är en typ av radhus där byggnaderna är sammanlänkande, men där sammankopplingen består i en mindre tillbyggnad mellan husen, till exempel ett garage eller förråd.

Parhus [pa:rhu:s] är ett småhus avsett för två hushåll. Planlösningen i de båda delarna är oftast symmetrisk, och det finns normalt inga invändiga dörrar mellan bostäderna. De båda hushållen har separata ingångar.

Köpa radhus, parhus eller kedjehus

Har du bestämt dig för att köpa hus och i vilken kommun, kanske valet står mellan rad-, par- eller kedjehus som det finns många fördelar med som husägare. Till exempel har ofta dessa hus lekpark och många barn i området, mindre än fyra fasadytor att renovera och måla och en lagom stor trädgård som är lätt att sköta. Har du turen att få riktigt bra grannar kan du dessutom få ett helt nytt umgänge. Med andra ord det ideala boendet att äga för barnfamiljen eller för dig som vill ha trädgård men inte spendera hela fritiden med att klippa gräs.

Genom att titta in här hos oss på Boneo har du kommit en god bit på väg att hitta din drömbostad! Här hittar du både radhus, parhus och kedjehus till salu över hela Sverige och vi marknadsför enbart hus och andra typer av fastigheter som är till salu via auktoriserade mäklare. Du får givetvis all information som utropspris, boyta (m2), antal rum och antal badrum etc. Här nedan hittar du information om vad du bör tänka på när du ska köpa ett rad-, par- eller kedjehusköp.

Hitta rätt

Leta efter drömbostaden. Du ska göra en av dina livs största affärer och kanske måste låna en hel del pengar. För att inte parhuset ska bli en mardrömsinvestering, lönar det sig att göra sin hemläxa innan du slår till. Ta god tid på dig tills du verkligen hittar bostaden som passar dig och din familj, och där ni kan bo länge. Provkör sträckan från huset till dagis, skola och arbete, kolla upp närhet till affär, motionsspår och allmänna kommunikationer. Om du får chansen att prata med någon av grannarna när du går på visning, ta det tillfället i akt.Det är människor som du ska dela häck med, och som du bor betydligt mer intimt med än i ett fristående hus.

Kostnader

Många köper radhus till relativt höga priser idag, eftersom det är lätt att låna till en historiskt sett låg räntekostnad. Tänk dock på att det är fler kostnader som tillkommer, som lagfartskostnader, kostnader för pantbrev, uppläggningskostnader, besiktningskostnader och flyttkostnader som också måste inkluderas i din kalkyl.

Regelbundna utgifter

Begär att få se kopior på fakturor för el och vatten för att säkerställa att informationen som säljaren gett mäklaren stämmer. Både för vinter och sommarperiod. Så att du har koll på vad ditt eventuella nya boende också kostar att underhålla.

Grannen

Återigen, grannen kan redan vara din bästa vän, åtminstone vad gäller att få information om hur det faktiskt är att bo där du är på visning. Hur ser grannen i huset bredvid på sitt boende i området? Ring på dörren eller ”slå” en signal och kontrollera med grannen i det radhus som ni är intresserade av. Passa på att presentera dig och ställ många frågor. Kemin mellan er är heller inte helt oviktig när det kommer till radhus, så det är ett utmärkt tillfälle att känna av den tidigt.

Undersökningsplikt

Medan säljaren har upplysningsplikt om dolda fel, har du som köpare av ett rad-, par- eller kedjehus också undersökningsplikt. Du får inte ersättning av säljaren i efterhand för fel som du missat och borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning. Därför är det viktigt att du systematiskt går igenom huset med en besiktningsman.

Stadsbyggnadskontoret

Du bör alltid kontrollera kommunens byggplaner för det område ditt blivande hus ligger på. Det ingår i köparens undersökningsplikt att kolla. Finns det någon utbyggnad eller ombyggnad på huset som du är intresserad av? Kolla om det finns bygglov annars kan du riskera att betala straffavgift och tvingas att riva tillbyggnader.

Kontakta sotare

Beställ alltid en provtryckning, för att kolla om skorstenen och eventuella eldstäder är täta eller läcker in rök i huset. Då kan ni få detta åtgärdat av säljaren innan köpet.

Radon

Kolla med kommunen om det finns radon i området och beställ en radonmätning av huset.

Avlopp

De traditionella trekammarbrunnarna håller inte längre än 10-15 år, hur gammal är den som tillhör huset du vill köpa? Kolla med kommunen om vad de tycker.

Fuktmätning

Oftast ingår inte fuktmätning vid besiktning, men stå på dig om att detta bör ingå.

Elbesikta

Elsystemet är ofta anledningen till brand. Vid många besiktningar hittas elfel som lätt kan åtgärdas.

Hoppas att du har nytta av ovanstående! Gå gärna in på Budgivning där får du tips på hur du vinner budgivningen på ditt drömboende som du hittar på radhus, par- och kedjehus till salu.

Lycka till önskar vi på Boneo!