Köpa bostadsrätt

Bostadsrätt [bo:sta:dsret:] En lägenhet är en bostad i ett flerbostadshus. En lägenhet kan endera hyras som hyresrätt, köpas som en bostadsrätt eller äganderätt. I båda fall ställs lägenheten i förfogande åt den som nyttjar den. Om du köper en bostadsrätt äger du alltså inte lägenheten, utan betalar för rätten att nyttja lägenheten. Om du köper en ägarlägenhet äger du lägenheten. Ett flerbostadshus har oftast en gemensam ingång för flera olika bostäder.

Köpa Bostadsrätt

Lycka är att komma till jobbet på Boneo varje morgon, ta en stor kopp kaffe, sätta sig till rätta och kolla in om det kommit in fler snygga lägenheter bland våra bostadsobjekt. Även vi som jobbar här drömmer oss bort bland bilderna, vi kollar in hallen med den smarta förvaringen, köket där hela familjen och vännerna kan samlas, vardagsrummet med den underbara utsikten, balkongdörren som står lite nonchalant på glänt, där solen kommer titta in varje sommar. Lika lyckliga som vi vet att våra läsare blir när de hittar det där drömboendet som faktiskt kan bli verklighet, lika lyckliga blir vi av att kunna vägleda våra läsare till rätt hem.

Här under beskriver vi vad man bör tänka på när man ska köpa bostadsrätt och vad det innebär att vara ägare i en bostadsrättsförening. När du läst igenom är det bara att kasta loss och segla in på 'Hitta bostadsrätt' för att hitta din drömlägenhet.Lycka till och välkommen till Boneo!

Fördelar med att bo och äga en bostadsrätt

  • Du bestämmer själv över ditt boende. Du bestämmer i vilken färg väggarna ska vara målade eller vilken tapet som ska sättas upp och när. Du får renovera badrum, byta kök eller slipa golv när du vill och om du vill.
  • Det är ekonomiskt bättre att äga sin lägenhet än att hyra den. Månadskostnaden är oftast lägre till föreningen än om du skulle betala till en hyresvärd. Dessutom är det oftast inte lika förekommande med hyreshöjningar om du är bostadsrättsägare.
  • Den investering du gör när du köper din bostadsrätt är vanligen välplacerade pengar som du förhoppningsvis kan göra en vinst på vid eventuell försäljning. Många har sitt största kapital i sitt boende idag.
  • Varje år har du som medlem i bostadsrättsföreningen rätt att ta del av föreningens ekonomiska redovisning och ekonomiska resultat så du vet hur ekonomin för föreningen ser ut.
  • Du kan överlåta en bostadsrätt, låta den gå i arv, byta eller helt enkelt ge bort den till vem du vill.

Om att vara delägare i en bostadsrättsförening

När du bor i en bostadsrätt så är du delägare i en ekonomisk förening. Tillsammans med de andra lägenhetsinnehavarna i huset äger du huset eller husen och marken i området där husen ligger. Du köper en bostadsrätt, det vill säga rätten att bo där. Du har skyldighet att varje månad betala hyra till bostadsrättsföreningen. I avgiften kan det även ingå andra kostnader, som garage eller parkeringsplats.

Din och de andra medlemmarnas månadsavgifter ska täcka de kostnader och lån föreningen har, som tex sophämtning, gräsklippning, snöröjning, underhåll av husen och marken samt gemensamma utrymmen som tvättstuga, bastu och gym. Din bostadsrättsförening har stadgar och där finns lagar och regler som gäller din förening. När du är intresserad av att köpa en lägenhet i en bostadsrättsförening så får du räkna med att föreningen gör en betalningskontroll av dig och kan därefter göra en bedömning om du är godkänd som medlem. Om det inte finns några ekonomiska hinder för dig att överta en lägenhet kan heller inte föreningen neka dig tillträde.

Tips och råd vid köp av bostadsrätt eller lägenhet!

  • Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet har råd och tips för dig som ska köpa bostadsrätt. Kom ihåg att vid köp av bostadsrätt eller annan fastighet alltid samråda med din mäklare om vad som gäller, dina skyldigheter och rättigheter. Passa även på att dra nytta av deras långa branscherfarenhet och fråga efter allmänna råd och tips.
  • Läs årsredovisningen för de bostadsrätter du är intresserad av. Där hittar du all viktig information om ditt nya boendes ekonomi.
  • Begär utdrag ur lägenhetsförteckningen.
  • Överlåtelse och upplåtelse. När du köper en bostadsrätt skriver du under ett överlåtelseavtal, om bostadsrätten redan ägs av en bostadsrättshavare. Om bostadsrätten är helt ny, det vill säga att det är första gången den säljs, skriver du under ett upplåtelseavtal.
  • SIS webbplats hittar du information om hur du kan mäta din bostad.

Nackdelar med att bo i och äga en bostadsrätt!

  • Man måste oftast finansiera en insats till säljaren vid köp av en bostadsrätt.
  • Vid eventuell försäljning av din bostadsrätt kan värdet understiga det du köpte lägenheten för. Priset påverkas av inflation och marknadsutbud, men även av andra faktorer. Kanske var din lägenhet unik när du köpte den, men när du ska sälja den så finns det många fler på marknaden.
  • Om man gör en större renovering av fastigheten som tex stambyte, måla om trapphus eller andra större investeringar till huset kan hyreshöjning förekomma i varierad storlek beroende av renoveringen eller investeringens storlek
  • Om kyl, frys, spis eller toalett går sönder eller måste bytas ut av ålder måste du bekosta detta själv och ombesörja installation. Till skillnad från att hyra lägenhet, där någon annan, t.ex en fastighetsskötare, gör detta åt dig.

Dina rättigheter som bostadsrättsägare!

Sverige är ett av de få länder som tillämpar bostadsrättsägande och systemet är väl utbyggt och det är ett bekvämt boende. Du slipper underhålla fasad och trädgård, röja snö och sanda. Bostadsrättsinnehavaren disponerar sin lägenhet och fastigheten äger man tillsammans med andra. Alla bostadsrättföreningar har regler för hur man på bästa sätt skall förvalta den fastighet som man tillsammans äger. Som medlem i en bostadsrättsförening har du en hel del att säga till om i föreningen. Det är endast medlemmarna i en bostadsrättsförening som kan vara med och påverka verksamheten. Din make, maka eller sambo som inte är delägare i bostadsrätten är inte medlem i föreningen och har därför inte rätt att påverka som bostadsrättsinnehavare. Bästa sättet att göra din röst hörd och ta upp frågor som du anser är viktiga, har du på årsmötet. Till årsmötet lämnar man då in en motion till styrelsen. I din bostadsrättsförenings stadgar framgår det när motionen senast ska vara inlämnad. Man kan överlåta en bostadsrätt, låta den gå i arv, byta eller ge bort den.

Dina skyldigheter som ägare av en bostadsrätt!

Att betala månadsavgiften är en grundläggande skyldighet för alla som äger en bostadsrätt. Du är dock också ansvarig för lägenhetens hela inre underhåll, som väggar i bostaden och tätskikt i bad- och duschrum. Vad underhållet mer innebär framgår i din bostadsrättsförenings stadgar samt bostadsrättslagen. Du ska också iaktta sundhet, ordning, skick och ha uppsikt över dem som vistas i din lägenhet.Ge bostadsrättsföreningen tillträde vid besiktningar samt underkasta dig reparationer och ändringar som kan bli följden en besiktning. Ledningar och rör som endast tillhör den egna bostaden får man själv stå för om inte stadgarna säger något annat. Även fast du har rätt att renovera din bostad kan du ha en skyldighet att informera föreningen om de renoveringsarbete som ska göras. Informera därför föreningen och be om ett skriftligt bevis av bostadsrättsföreningen att denne är underrättad om renoveringen. Som alltid när det gäller allt i livet, är du osäker, fråga en gång för mycket snarare än en gång för lite.

Hitta din drömbostad på Boneo